Loskomen van de traumaband

Scheepje weg van de narcist

De focus ligt in dit traject op jou en niet op de narcistische persoon.
Wat hij of zij doet is niet belangrijk. Wat jij doet is wel belangrijk!

Momenteel werk ik aan een 2.0 versie van HeartSease.
Om die reden zijn er tot 2023 tijdelijk geen diensten beschikbaar.

 

In 2023 komt het traject Loskomen van de Traumaband in nieuwe vorm weer beschikbaar.

 

Loskomen van de traumaband is een online traject met een nautisch tintje (lees onderaan deze pagina meer) dat bestaat uit tien modules (zeemijlen) met diverse lessen. Deze lessen bestaan o.a. uit veel schrijfopdrachten, maar ook andere doe-oefeningen inclusief uitleg. Je gaat geconcentreerd aan de slag met jezelf en met mijn persoonlijke begeleiding.

Met de opdrachten ga jij zelfstandig thuis en in je eigen tijd aan het werk en krijgt daarbij persoonlijke begeleiding van mij via Zoom of Skype. Je krijgt een jaar toegang tot het de online omgeving.

 

Tijdens het traject krijg je:

 • Tien modules die uitgebreid ingaan op het effect van het misbruik.
 • Met elke module ben je ongeveer 2 weken bezig als je aaneengesloten en regelmatig aan de opdrachten werkt.
 • In de modules leer je onder andere:
  • bewustwording over misbruik en manipulaties
  • hoe je je eigen rol hierin kunt herkennen en bijsturen,
  • hoe je hier emotioneel van los leert te komen,
  • hoe je signalen van manipulaties snel kunt herkennen
  • en werk je aan je fysieke en mentale herstel.
  •  
 • Gedurende het traject, is de mogelijkheid tot het bij bestellen van persoonlijke 1 op 1 sessies via videobellen (de prijs wordt nog bepaald).

  Je leert in dit traject:

 • Jezelf los te weken van de verslaving aan (de dynamiek van) de destructieve relatie
 • Zelfhulp technieken te leren voor de moeilijke emoties en lastige momenten
 • Jezelf terug te vinden en te bouwen aan je energie, gezondheid, welzijn, grenzen en behoeftes
 • Jezelf (weer) prioriteit leren maken en aan het roer gaan staan van jouw leven
 • Je toekomstige ‘nieuwe’ leven vorm te geven of daar minstens de goede richting voor te gaan bepalen;
 • Een nieuwe koers te bepalen, dan varen en ruimte te maken voor jouw talenten en potentieel
 • Manipulatieproof te worden, zodat jou dit in de toekomst niet nog eens gaat gebeuren, in welke situatie dan ook

De lessen en oefeningen zijn gericht op loskomen van de traumaband, na verbreken van een relatie waarin narcistisch misbruik speelde. Wanneer je je verslaafd voelt aan de relatie. Ook als je na maanden of zelfs jaren nog het gevoel hebt emotioneel niet los te zijn, is dit traject geschikt.

Maar ook als je je niet verslaafd voelt, maar wel last hebt van de gevolgen en nasleep van deze relatie, is dit traject goed om te doen.

 

Dit traject “loskomen van de traumaband” is voor jou, als het je niet lukt emotioneel los te komen van de traumaband met een narcistische ex partner na het verbreken van de relatie. Voorwaarde is, dat je tenminste fysiek en praktisch uit de relatie bent. Tenminste, dat adviseer ik.

Als je ervaart dat het misbruik en de gevolgen daarvan niet stopt of zelfs erger wordt en als je last hebt van heftige / overweldigende emoties, twijfels, piekeren en niemand maar ook jezelf niet meer vertrouwt.

Ook als je codependent gedrag bij jezelf herkent is dit traject geschikt voor je.

Als je moeite hebt de relatie emotioneel los te laten en maar niet kunt stoppen met twijfelen over… (alles). Als je met een onbestemd, onrustig, gestrest of lamgeslagen gevoel rondloopt dat maar niet weg-ebt.  Kortom; dit traject is voor jou als de traumaband jou in de greep heeft en jij het gevoel hebt jezelf niet meer te herkennen.

Vaak laat ook de narcistische ex niet los, waardoor loskomen nog moeilijker wordt. Het kan echt kostbare jaren duren om je leven en je mentale en fysieke gezondheid weer op te pakken.

Tip!
Voor het slagen van dit traject is het belangrijk dat je fysiek en praktisch uit de relatie bent. Dat is mijn advies. Het is ook belangrijk dat je niet (meer) midden in rechtszaken of andere vormen van noodzakelijke of verplichte  ‘overleggen’ met je ex partner zit.

 

Of dit traject geschikt is voor jou kan ik niet voor jou bepalen. Dat moet je zelf doen. Om dit traject goed te kunnen doen is het in ieder geval voorwaarde dat je fysiek en praktisch uit de relatie bent. Dat er geen (of tenminste tot het miniumum gereduceerde contact nodig is met je ex). En dat je een plek hebt waar je je veilig voelt en je narcistische ex geen enkele toegang meer tot jou heeft, waar jullie elkaar niet om de haverklap nog tegen kunnen komen, ook niet digitaal.

Het hangt daarnaast ook af van de mate waarin jij zelfstandig functioneert en je in staat bent tot zelfreflectie, ondanks je trauma en mogelijke verslaving aan de relatie. Daarnaast speelt ook je gedrevenheid, moed en eerlijkheid naar jezelf een rol, want ik wil je heel graag helpen en bijstaan, maar zoals met alles; je moet het wel zelf doen.

Aan de hand van een schaal van 1 tot 10 kun jij dit voor jezelf bepalen:

Schaal van 1 tot 4:


Je hebt nog last van de gevolgen van het narcistisch misbruik. Je hebt je leven wel enigszins op de rit, maar bij vlagen toch last van heftige of verwarrende emoties en gedachtes die jou hinderen en soms zelfs nog lamgleggen. Je hebt nog niet het gevoel dat je er helemaal bent. Je bungelt nog. Je verlangt af en toe, tot je eigen verbazing, nog wel terug naar die oude dynamiek of je bent bang dat je opnieuw in een zelfde situatie terecht zult komen. Je vertrouwt jezelf nog niet helemaal. Bezit je wel een dosis moed, zelfreflectie en wilskracht? Dan is dit traject geschikt voor jou.

Van 4 tot 7:

Je hebt nog veel last van emotionele flashbacks als gevolg van narcistisch misbruik en/of je voelt je nog steeds erg verslaafd aan de relatie. Je kunt je gedachten over de narcistische ex en wat er is gebeurd maar niet loslaten. Dit belemmert je in je geluk en verder met je leven te gaan. Je bent nog wel zelfredzaam, maar alles kost je moeite en je voelt dat je niet jezelf bent. Je twijfelt over alles, iedereen en vooral jezelf. Je bent moe. Beschik je nog wel over een portie zelfreflectie, moed en wilskracht? Kun je nog wel je jezelf enigzins redden in je dagelijkse leven? Dan is deze cursus ook geschikt voor jou. Dit traject kun je prima doen als je daarnaast ook nog therapie wilt van een psycholoog/therapeut. Het doet geen enkele afbreuk aan welke vorm van therapie dan ook, het maakt therapie juist completer!

Van 7 tot 10:


Je bent ernstig getraumatiseerd en niet meer zelfredzaam; je functioneert niet of nauwelijks meer in je dagelijkse leven. Je voelt je ook fysiek nergens meer toe in staat. In dit geval raad ik je aan eerst reguliere professionele psychische hulp in te schakelen via bijvoorbeeld je huisarts. Bij voorkeur iemand die kennis heeft van en opleiding in en ervaring heeft met narcistisch misbruik, codependency en/of complex ptss.

Een tip bij het zoeken naar een goede therapeut;

Je moet je op je gemak voelen bij je therapeut/psycholoog. Dat houdt in dat je je gehoord, begrepen en serieus genomen moet voelen door hem of haar. Als je na enkele gesprekken twijfelt of als je geen klik voelt, of het gevoel hebt niet gehoord of begrepen te worden, heb je altijd recht om om een andere te zoeken (dit is een stukje zelfzorg).

Voor herstellen van narcistisch/emotioneel misbruik is geen quick fix. Ik wil je echt behoeden dit te hopen of je daartoe te laten verleiden!!

Internet en social media staat vol met zogenaamde veelbelovende snelle methodes. Maar met ‘quick fixes’ of prachtige beloftes van zg. nieuwe therapieën die je “snel” zullen helpen, zul je heel veel van het hele belangrijke proces missen en blijf je in de toekomst nog steeds vatbaar voor…of erger, raak je nog verder beschadigd.

Een quick fix is dit traject dus ook niet. De gevolgen zijn complex en zitten vaak diep. Narcistisch misbruik heeft een verpletterend effect op je identiteit, je zelfbeeld, je leven, gezondheid en beeld van jezelf en de wereld om je heen en heeft sterke patronen bij jou ingekerfd, die je niet ‘even snel’ ombuigt. Dat ‘poets, vibreer of reset’ je niet zomaar even weg.

Bij veel mensen is er vanuit hun eigen kindertijd al een patroon, overtuiging of zelfbeeld ontstaan. En dit maakt je vatbaarder voor misbruik, waardoor je soms blinder bent voor je eigen potenties en andermans onzin, dan je zelf nog ziet. Het is daarom heel belangrijk dat je daaraan gaat werken.

Vaak zien slachtoffers zichzelf na herstel steeds meer aspecten in hun leven veranderen en verbeteren. Dit komt omdat je je steeds bewuster wordt van manipulaties en ongezond gedrag dat overal is en in deze maatschappij soms ook steeds meer lijkt voor te komen. Van relaties en vriendenkring tot werk, zul je mogelijk gaan veranderen. Van hobbies tot leefomgeving. Dit is niet altijd een gemakkelijk proces, vaak ook eenzaam, maar wel nodig om je kwaliteit van leven op de langere termijn te verbeteren.

Het geeft je op de langere termijn een andere kijk op mensen, de wereld en jezelf. Je onschuld is weg. Je ziet de wereld en jezelf nu (hopelijk) anders, realistischer dan voor het misbruik. Die ‘shift’ van ontdekkingen kan overweldigend of zelfs beangstigend voelen. Goed herstel vraagt dus echt om veel tijd, inzicht, inzet, maar vooral ook moed. Val niet voor quick fix beloftes en methodes! Dit proces is pittig, maar ook mooi. Gun jezelf dit, je zult eerst even door de zure appel heen moeten…

Niet iedereen lukt dit of kan dit opbrengen. Ik heb daar ook geen invloed op. Helaas is daardoor de kans groter dat je opnieuw in zelfde soort situaties terechtkomt. Maar, als je de herstelfase goed (met doorzettingsvermogen, moed en zelfreflectie) aanpakt kan deze nare ervaring uiteindelijk heel positief uitpakken.

Dan vind je jezelf opnieuw uit en bouw je, gebaseerd op gezondere basis, een nieuwe manier van leven. Op dat moment wordt deze nare verpletterende ervaring, jouw kracht. Pas dan kom je toe aan je echte potentie en talenten. Dát is mijn missie met dit traject.

Dit traject gaat over loskomen, opnieuw je grenzen leren kennen en aangeven en een nieuwe koers gaan varen (en, iets beter met cptss klachten om leren gaan). Ruimte maken voor jezelf.

Dit is het eerste belangrijke deel in je hele herstelproces. Zonder loskomen van deze traumaband, zul je niet echt herstellen. Jezelf losmaken en bevrijden uit de traumaband met je narcistische ex partner is nodig, om daarna verder te groeien. Dit leerproces gaat, echt waar, altijd door. Je zult steeds meer gaan ‘zien’ en je leert steeds bij. Ook ik nog elke dag.

Terugvinden wie jij oorspronkelijk was en wat belangrijk voor jou is, is waar je aan gaat werken en waar het om gaat. Je eigen koers weer gaan varen! Dat is wat je in dit traject gaat doen.

Mijn missie is deze traumatische ervaring om te zetten naar kracht. Iets waar je de rest van je leven profijt van zult hebben, ook in andere delen van je leven. Zodat jij je leven ombuigt naar een beter leven, voor jezelf, waarin je een stuk steviger in je schoenen staat dan voor de ervaring. En er weer alle ruimte komt voor jou.

Na voltooien van elke zeemijl, krijg je twee á drie dagen later, toegang tot de volgende module en opdrachten. Let op; hier krijg je geen melding van. Dit moet je zelf in de gaten houden. Na het voltooien van een zeemijl, zie je de datum in beeld verschijnen waarop je toegang krijgt tot de volgende.

Naast persoonlijke Zoom of Skype sessies, kun je tijdens het traject  tussendoor nog extra persoonlijk advies per mail van mij bij bestellen (€25,-) als je dit nodig hebt.

In totaal krijg twaalf maanden toegang tot dit traject. Het is de bedoeling dat je er binnen dit jaar mee aan het werk gaat en afrond. Twaalf maanden na je aanschaf, vervalt de toegang.

 

Voordelen van dit traject ten opzichte van reguliere therapie:

 • Je kunt meestal snel beginnen 
 • Specifiek gericht op jouw ervaring met narcistisch misbruik
 • Geen grote tussenpozen tussen één uur durende gesprekken waardoor de flow onderbroken wordt.
 • In één, aaneengesloten periode intensief aan de slag.
 • Doelgericht. Je werkt aan je eigen traumatische ervaringen, de verslaving, emotionele flashbacks en bewustwording over jezelf, je eigen patronen, grenzen en intenties.
 • Werken in je eigen tijd en je eigen omgeving en wanneer het jou past.
 • Persoonlijk advies van mij via email (€25,-), kun je los bij bestellen.
 • De focus volledig ligt op jou, je gaat je volledig focussen op jezelf.
 • Het traject kan prima ondersteunend en aanvullend werken naast reguliere therapie.

 

Dit traject vraagt om je eigen doorzettingsvermogen, ook als de gevoelens heftig worden of wanneer je aandacht verslapt…

 • Afkicken van de ongezonde dynamiek van de relatie
 • Andere ongezonde situaties en relaties leren herkennen
 • Jezelf emotioneel los weken van je ex partner
 • Bewustwording van fases van misbruik en manipulatietechnieken
 • Signalen/alarmbellen daarvan leren herkennen in je lichaam
 • Bewustwording van je eigen gedrag en keuzes
 • Bewustwording van je eigen gevoelens en grenzen.
 • Om leren gaan met de heftige emoties / emotionele flashbacks en deze minder heftig maken
 • Voorkomen dat het jou in de toekomst nog eens overkomt ofwel:
 • Jezelf manipulatie-proof maken

 

 • De duur is 16 weken/ 4 maanden als je in één keer doorwerkt
 • Maar je krijgt een heel jaar toegang tot het traject.
 • Persoonlijke sessies met mij via Zoom en Skype
 • Kosten nog nader te bepalen
 • Kort en snel advies via email, kun je tussendoor ook los bij bestellen wanneer jij dit wilt (€25,-)
 •  
 • In 2023 probeer ik snel weer beschikbaar te zijn voor je.

 

Traject met een nautisch tintje

Je werkt in dit traject met metaforische zeemijlen, waarvan je in dit traject tien zeemijlen (modules) aflegt. Zeemijlen waarbij je ‘in je eigen schip wegvaart’ van deze ervaring, van het trauma en de verslaving. In dit traject ga jij zélf aan het roer staan. Aan het roer van jezelf, je keuzes, je prioriteiten en je leven.

In dit traject leer je je eigen barometer weer lezen; “wordt het mooi of slecht weer? Is de zee om mij heen nog rustig of wordt hij woeliger, onbestendiger en moet ik zeilen bijzetten, neerhalen of mijn koers bijstellen?”

Je gaat dus je eigen koers uitzetten via rustiger water naar een nieuwe mooie en veilige bestemming. Dat is wat dit traject beoogt te doen voor jou.

Elke zeemijl bestaat uit diverse lessen met opdrachten. Je krijgt na afronden van elke module, ongeveer 2 á 3 dagen later de volgende module met lessen en opdrachten. Grotendeels bestaan de lessen uit schrijfopdrachten. Je kunt hier lezen waarom schrijven zo goed werkt. Maar je krijgt daarnaast nog andere soorten opdrachten, handvaten en oefeningen voor heftige emoties (zwaar weer en hoge golven).

Let op: de opdrachten zijn soms intensief en lastig (soms ook niet) en vragen jouw tijd (reken 3 tot 5 uur per week) en vraagt echt jouw commitment en doorzettingsvermogen, eerlijkheid naar jezelf en inzet.

De eerste modules zijn eenvoudig en voor sommige mensen zelfs voor de hand liggend. Dit is bewust zo gedaan, kleine stappen werken beter en zo vaar je steeds verder weg van de destructieve situatie. De lessen worden daarna wat intensiever.

Het is de bedoeling dat jij elke zeemijl die je aflegt, verder los raakt van de traumaband en dichter bij jezelf komt. Jij bent kapitein op je eigen schip. Jij staat aan het roer. Je bepaalt je eigen koers, je leert je eigen barometer weer lezen en maakt je eigen beslissingen.

Je neemt over je herstel en je keuzes vanaf nu, ook álle verantwoording. Op… naar je eigen nieuwe bestemming. Je krijgt verschillende hulpmiddelen aangereikt, zoals de metaforische reddingsboeien, een kompas, meerpalen, een anker etc. En ik ga je hierin bijstaan met persoonlijke Zoom of Skype sessies.

 

 

Herstellen van narcistisch misbruik
error: Content is protected !!