Herstellen van narcistisch misbruik

door | aug 26, 2021

Wil jij loskomen en herstellen van narcistisch misbruik? Lees dan de 10 belangrijke stappen die je tenminste eerst moet zetten om los te komen en te herstellen.

 1. Leer zoveel als je kunt over narcisme en narcistisch misbruik
 2. Zoek hulp hier op deze website, van professionals en betrouwbare mensen in je omgeving
 3. Verbreek de relatie als je dit nog niet hebt gedaan en bereid dit zorgvuldig voor (lees je in hierover)
 4. Zorg dat je een plek hebt / krijgt waar jij en de narcist niet meer in elkaars buurt zijn
 5. Verbreek het contact volledig na de relatie. En als dit niet anders kan; minimaliseer het contact tot het uiterst mogelijke
 6. Als er geen volledige contactbreuk mogelijk is: hou het contact zakelijk, praktisch en blijf onverschillig/neutraal in je houding (toon geen emotie)
 7. Maak jezelf vanaf nu in alles prioriteit / zorg voor jezelf
 8. Rechtvaardig / vergoeilijk nooit het gedrag van de narcist, wees eerlijk naar jezelf/hou jezelf niet voor de gek.
 9. Laat alle verantwoording voor zijn/haar leven en gedrag bij hem/haar. Laat de narcist(e) volledig los.
 10. Erken dat je mogelijk verslaafd bent geraakt aan de dynamiek met de narcist en neem deze verslaving net zo serieus als elke andere verslaving

 

De gevolgen van narcistisch misbruik voor het slachtoffer/doelwit

 

Narcistisch misbruik kan een heel destructief effect hebben het jou als doelwit/slachtoffer. Van verlies aan levenslust tot je verlies van je sociale leven, maar ook je reputatie, mentale en fysieke gezondheid. En ook je werk, talenten en financieën. Er worden mensen tot zelfmoord gedreven door narcistisch misbruik en velen ontwikkelen op lange termijn ernstige chronische, een vorm van ptss of zelfs dodelijke aandoeningen. Het is alsof je persoonlijkheid en ziel verdwenen zijn.

Hóe destructief dit effect is hangt van verschillende factoren af. Onder andere hoe langdurig en intensief jouw omgang met de narcist was. Maar ook of je een (on)veilige (on)stabiele jeugd hebt gehad, je eigen persoonlijkheid en of je wel of niet nog een betrouwbaar steunend netwerk hebt. Er zijn dus verschillende factoren die de mate van het schadelijkheid van de narcist op jou bepalen en de kans op volledig herstel.

 

Wie wordt slachtoffer van de narcist?


Slachtoffers zijn vaak naasten van de narcist. Het maakt niet uit hoe intelligent, zelfstandig, integer, leuk, mooi, jong of oud jij bent. Ook niet of je man of vrouw bent.

In ieder geval heb je een intensieve vorm van omgang met de narcist en waarschijnlijk ben je (veel te) empatisch. Op enig moment in je leven was je kwetsbaar wat de narcist haarfijn ‘ruikt’ en wat hij uitbuit.

Je hebt of doet iets wat de narcist graag wil en waar hij op teert en ziet een zwakke plek bij je. Dit ‘iets’ kan zijn sex, geld, status, aandacht, verzorging, liefde, een woning, jouw aanbidding of je netwerk. Iets waarom hij/zij het op jou heeft gemunt en jij in een periode of gebied van je leven gevoelig bent voor manipulatie en charmes en dit kan dus vanalles zijn.

Mensen die minder dicht bij de narcist staan hebben meestal geen last van de narcist of erger; zij vinden hem/haar juist geweldig. Dit isoleert jou omdat niemand ziet of begrijpt dat je door deze zo ‘vriendelijke’ persoon, ernstig wordt misbruikt.

Het kan zijn dat je een (volwassen) kind bent van een narcistische ouder. Of je bent levenspartner van een narcist(e) of werkt intensief met een narcistische baas of collega. Dit artikel richt zich voornamelijk op de liefdes relatie met een narcist.

 

Narcistisch misbruik, het kan iedereen overkomen

 

Terechtkomen in een relatie met een narcist(e) overkomt veel mensen uit allerlei lagen en in alle milieus. Mannen en vrouwen, hoog en laag opgeleid, intelligent en minder intelligent, jong en oud. Het is dus niet alleen ‘het naïve pubermeisje’ die dit overkomt! Het overkomt net zo vaak intelligente volwassen persoonlijkheden. 

Kortom; het kan ook jou gebeuren als je niet weet hoe narcistisch misbruik eruit ziet (of voelt) en je er niet op bedacht bent. Ook heeft de mate waarin jij zelf stevig (héél stevig) in je eigen schoenen staat en beinvloedbaar bent of op een bepaalde manier toch kwetsbaar bent (of niet), daarop invloed.

Narcistisch misbruik is voor de meeste mensen een shockerende ervaring. Het is een verwarrende ervaring die jou waarschijnlijk ongemerkt steeds meer leeg zuigt op alle gebieden van je leven. Je zelfbeeld, mens -en wereldbeeld verandert compleet na een ervaring als deze.

 

Je beseft het misbruik pas als het te laat is

 

Vaak besef je pas in een veel te laat stadium, als er weinig meer van je oorspronkelijke persoonlijkheid over is, dat je doelwit bent van narcistisch misbruik. Pas als het te laat is, komt het besef dat je droompartner in realiteit een gewetenloze manipulerende narcist is met een ernstige psychische stoornis.

Dat je het lang niet in de gaten had, komt omdat narcisten (en psychopaten/sociopaten) meesters zijn in manipuleren en ontzettend overtuigende ‘geloofwaardige’ maskers kunnen opzetten. Narcisten kunnen ook hoog opgeleide psychiaters/psychologen, advocaten, rechters en andere professionals manipuleren. Je moet écht van goede huize komen, wil je het masker en de manipulaties van de narcist doorzien.

In de eerste periode van de relatie met de narcist denk jij de liefde van je leven gevonden te hebben. Dan ben je ervan overtuigd een attente, lieve, zorgzame, empatische partner aan de haak te hebben geslagen. Een partner die jou op handen draagt en zelfs op een voetstuk zet. Er is niemand bij wie jij je ooit zó fantastisch hebt gevoeld. Jij waant je in de zevende hemel met de persoon die alles aan jou geweldig vindt en waar jij steeds meer liefde voor gaat voelen (lees: emotioneel steeds afhankelijker van wordt).

 

Leer zoveel als je kunt over narcisme en narcistisch misbruik om jezelf bewust te maken

 

Als jij je bewust was geweest van hoe narcistisch misbruik en de tactieken van een narcist daadwerkelijk gebeuren en voelen, had je in de beginfase waarin alles geweldig voelde al gemerkt dat er iets aan de narcist en deze relatie niet klopt. Dan had je die signalen die jouw lichaam en je eigen emoties je geven meteen serieus genomen en actie ondernomen. Dat is waar het vaak fout gaat en waarom mensen langdurig in het web komen van de narcist. 

In deze eerste fase had jij naar de signalen in je lichaam moeten luisteren. Als je op de hoogte was geweest van narcistisch misbruik. Dat vereist dat jij ook jezelf door en door moeten kennen. Maar ook de moed op moet durven brengen om vroegtijdig afstand te nemen en de illusie durft te verruilen voor de realtiteit. 

Als je bij narcistische ouders bent opgegroeid ben je zowieso heel vatbaar om bij narcistische liefdespartners, vrienden en andere narcistische sociale situaties terecht te komen. Cult-achtige groepen bijvoorbeeld of toxische werkomgevingen.

Daarom is deze eerste ervaring en bewustwording, hoe pijnlijk en vernederend ook een ultieme kans om jezelf voor de toekomst, narcisme proof te maken.

 

Herstellen van narcistisch misbruik begint met zíen en erkennen dat het misbruik is en dat jij dit nooit mag tolereren

 

Als de eerste scheurtjes in de relatie komen zien veel slachtoffers nog steeds niet dat ze in een ernstige vorm van emotioneel en psychische mishandeling terecht zijn komen.

De eerste signalen van manipulatie, vernedering en respectloosheid, zien veel mensen nog niet als misbruik. Je voelt dat het niet klopt maar ziet het nog niet als misbruik. Bovendien wil je wilt het nog niet zien. Sommige slachtoffers willen er een levenlang niet ‘aan’. Je brein én je hart ‘willen er niet aan’ dat je met misbruik te maken hebt door die ‘lieve zorgzame man/vrouw’. Je kunt het nog niet bevatten en die realiteit is nog te hard om aan te kunnen. En daarom blijf je hopen dat die lieve persoon weer terugkomt.

 

Zorg dat je je op tijd bewust wordt van je ‘devaluatie’ bij de narcist

 

De fase waarin jou de eerste pijn en verwarring worden toegediend, waarin je wordt ge-gaslight, voorgelogen en gekleineerd is de start van devaluatie fase. 

Je begint steeds meer te twijfelen of je partner jou nog wel leuk vindt en hebt het gevoel steeds meer grip te verliezen. Ineens voel je je niet meer aantrekkelijk of leuk. En je snapt niet waarom. 

 

Alarmbellen in het begin en de volgende fase van narcistisch misbruik

 

Je vraagt je af wat je verkeerd doet en begint steeds meer te twijfelen aan jezelf. Steeds vaker krijg je uitputtende discussies over de basis dingen. Meer en meer zie je afwijkend en pijnlijk gedrag van je partner. Eerst nog vrij onbeduidend maar wel voelbaar. Steeds pijnlijker, vaker en respectlozer. Dat onbeduidende maakt dat je gaat twijfelen aan jezelf. Je kunt er niet de vinger op leggen, dus zoek je het bij jezelf. Praten met je partner lukt ook niet, hoewel je hiervoor wel vanalles probeert.

Je raakt steeds meer door hem/haar geobsedeerd. Je gedachten raken bezet met puzzelen over zijn gedrag. Dit is een alarmbel. Je merkt dat je sterk verlangt naar die fantastische beginfase waarin jij nog alles voor hem leek te zijn.

Je gaat zoeken naar manieren om dat geweldige gevoel terug te krijgen. Steeds meer pas jij je aan om zijn/haar liefde terug te winnen. Sommige dingen durf je niet meer te vragen of te zeggen. Ookdit is een alarmbel. Je bent niet meer onbevangen.

Soms win je die ‘liefde’ weer even terug van de narcist en voel je je weer in die zevende hemel. Dit is het begin van jouw verslaving aan de narcist. Je voelt opnieuw de ‘rush’ van verliefdheid maar al snel is er ook weer die (emotionele) pijn, de verwarring en angst voor die pijn. Je wordt bang voor de houding, de blik, toon van stem en acties of woorden van jouw narcist. Maar ook voor zijn/haar steeds wisselende houding = alarmbel.

 

Zelfhaat

 

Het erge is, jij laat het toe. Dit is een alarmbel. Het is het begin van de zelfhaat die de narcist jou wil laten voelen. Bewust of onbewust. Niet de narcist ondermijnt jou, maar jij gaat dit uiteindelijk zelf doen. Je gaat jezelf haten, meer dan jij de narcist haat wat je zou moeten doen. ‘Haat’ is wellicht niet het goede woord, maar fikse woede naar je narcistische partner kan helpen als eerste zet om uit deze situatie en in de pijnlijke maar nodige realiteit te komen.

Zelfhaat is destructiever dan je beseft en is precies wat een ‘echte’ narcist een heel goed gevoel over zichzelf geeft.

Je gaat verklaringen zoeken voor zijn gedrag, maar legt de schuld van alle pijn en verwarring bij jezelf. Zonder dat je het zelf door hebt praat je al zijn manipulaties, leugens, vernederingen goed. Moeilijke jeugd, hij heeft mij nodig en heeft gewoon veel stress, hij bedoelt het niet zo, dit is maar een fase etc. etc.

 

Herstellen van narcistisch misbruik is niet alleen naar de narcist, maar juist ook naar je eigen intenties, gedrag en keuzes kijken

 

Dit is een heel belangrijke les. Jij (en anders jouw lichaam wel) weet exact wanneer iets niet door de (jouw) beugel kan en jij weet precies wanneer je iets tolereert wat je niet zou moeten toleren. Niet één keer maar zeker geen tien keer of erger…

Hier komt het punt dat jij eerlijk naar jezelf moet gaan kijken. En dat jezelf bijsturen, moedige keuzes moet maken. Je moet toe werken naar eerst de 8 stappen aan het begin van dit artikel. Zonder die stappen is herstellen van narcistisch misbruik onmogelijk.

 

Vraag jezelf het volgende af wil jij herstellen van narcistisch misbruik:

 

 • waarom laat je gebeuren wat er met je gebeurt?
 • wat is liefde, hoe zou liefde moeten zijn/voelen?
 • hoe komt het dat je geen grens durft te stellen?
 • Waarom negeer jij je stress en angstige gevoelens in je lijf?
 • Praat of denk je zijn/haar gedrag goed? En hoe komt dit?
 • Laat je manipulerend, kleinerend, respectloos gedrag toe? Waarom?
 • Wat maakt dat jij dit gedrag steeds vergeeft? Kijk eens in je eigen hoofd en hart. Wat is de reden of oorzaak dat jij dit toestaat?
 • Hoe komt het dat jij jouw grenzen steeds verder verlegt?
 • Wie was jij en hoe voelde jij je voor deze relatie?
 • Heb jij nog oog voor het ‘normale’ in het leven?
 • Heb je nog levenslust / vertrouwen / plezier?

 

Wat herstellen van narcistisch misbruik voor jou kan betekenen in de toekomst

 

Als jij straks exact weet wat het effect van narcistisch gedrag op jou is, hoe dit voelt, dan weet je straks direct wanneer jij de grens van wat en wie je toelaat moet trekken. En ook wanneer je afstand moet nemen. Dit geldt alleen in de liefde, maar ook in vriendschappen, op het werk, in familie en met alles waar je in je leven mee te maken krijgt!

Misbruik zien en erkennen, manipulaties leren herkennen, is één van de voorwaarden om te herstellen en je in de toekomst tegen te beschermen. En tegelijk daarmee een veel gezondere vrijere gelukkiger toekomst voor jezelf te bouwen.

Je moet 100% eerlijk durven zijn naar jezelf. Open je ogen voor deze zwarte pijnlijke realiteit. Durf te erkennen dat je mensen met een narcistische persoonlijkheid niet kunt redden, ook ‘die van jou’ niet.

Je moet beseffen dat dit ook niet jouw taak is en zeker niet ten koste van je welzijn en geluk. Erken dat jij alleen verantwoording over jezelf (en je kinderen) hebt te nemen. Ook dat je alleen en zelfstandig moet durven te staan. 

Wil je meer lezen over de symptomen van narcistisch misbruik bij jou als slachtoffer/doelwit? Lees dan ook het artikel over narcistisch slachtoffersyndroom om de symptomen van de gevolgen van narcistisch misbruik te herkennen of op de homepage van deze website

 

Herstellen van narcistisch misbruik is moeilijk maar mogelijk.

 

Hoe verschrikkelijk destructief deze ervaring ook is; weet dat je hier  bovenop kunt komen en zelfs sterker zult worden dan je ooit was. Ook als je denkt dat er niks meer van jou over is en je alles bent verloren. Je moet hiervoor vooral jezelf leren kennen en moedige keuzes maken. 

Daarna moet al jouw focus, tijd en energie herleggen naar jou, jouw welzijn en jouw toekomst en niet meer naar de narcist.

Het is beslist geen gemakkelijke of korte weg. Er is een enorme dosis moed,  doorzettingsvermogen en ook zelfreflectie voor nodig. Maar daarmee zul je ontdekken hoe waardevol die weg van herstel uiteindelijk is.

Wil je jouw herstel grondig aanpakken en jezelf losmaken van de dynamiek met jouw narcist? Lees dan eens of het traject “Loskomen van een toxische relatie / traumaband” iets voor jou is.

 

 

 

Herstellen van narcistisch misbruik
error: Content is protected !!