Kikker in de pan, hoe kan het zover gekomen zijn?

 

Veel mensen zullen zich in hun leven wel eens afgevraagd hebben:

  • Hoe kan het zover gekomen zijn?
  • Waardoor zijn dingen ongemerkt zo erg geworden?
  • Waarom reageerde of zag ik het niet eerder?

 

Het gebeurt ons allemaal wel eens, zo’n situatie. Voor mensen die in een destructieve relatie terecht zijn gekomen geldt dit zeker.

Het verhaal van de ‘kikker in de pan’ illustreert heel goed wat er gebeurd. Het vertelt het verhaal van de kikker, die zich warm en comfortabel in een warm bad waant. Hij weet niet dat dit bad eigenlijk een pan is en er een vuurtje onder brandt, wat de pan steeds heter en heter zal maken. Dit wordt hem uiteindelijk fataal.

 

De kokende kikker

 

Bij een eerste test wordt de kikker in een pan met kokend water gezet. Deze springt van schrik natuurlijk direct uit de pan. Hij maakt zich onmiddellijk uit de voeten voor de pijn en het gevaar. “Get outta here!!” Een logische reactie.

Bij een tweede test wordt dezelfde kikker weer in een pan met water gezet. Deze keer is de temperatuur van het water aangenaam. De kikker ligt lekker te genieten in het heerlijk lauw-warme water. Hij blijft in de pan, het voelt heerlijk comfortabel.

Het water in de pan wordt echter langzaam steeds heter gemaakt door het vuur waarop de pan staat. Het wordt heter en heter. Af en toe reageert de kikker wat geagiteerd maar hij doet er niks mee. Hij blijft lekker zitten. De temperatuur blijft stijgen tot het gaat koken. Het is nu te laat geworden voor de kikker om nog in actie te komen. De kikker wordt levend gekookt en overlijdt. Vreselijk verhaal, maar het is wetenschappelijk getest dat dieren en ook mensen zo reageren op iets wat eerst heerlijk goed voelde.

 

Belangrijke les

 

Wat gebeurt hier? Het is een metafoor en heel belangrijke les voor heel veel situaties in ons eigen leven. Verandering wordt namelijk niet opgemerkt als dit over langere tijd en geleidelijk gebeurt. Wanneer een duidelijke verandering over een heel korte periode gebeurt, valt het ons wél op.

Kikker in de pan - narcistisch misbruik

Wij zijn op één of andere manier allemaal kikkers; wachtend op het water dat gaat koken. Of dit nu is op gezondheidsgebied, relaties, werk, financiele situaties of eenvoudige gewoontes. Het maakt niet uit, het gebeurt ons allemaal. We hebben allemaal wel eens een levensveranderende ervaring gehad, die er geleidelijk in is geslopen, zonder dat we het door hadden.

 

Destructieve relaties

 

Wat dit verhaal duidelijk maakt, vooral voor mensen in destructieve relaties, is dat de eerste periode juist zo comfortabel en fijn voelde. Dat er langzaam kleine vervelende, maar nauwelijks aanwijsbare pijnpuntjes in de relatie kwamen waar je niet of amper op reageerde, bleef onopgemerkt. Die pijnpuntjes echter, werden geleidelijk steeds heftiger. Tot ze tot een kookpunt kwamen en jij niet meer in staat was jezelf hieruit te redden.

Was het water namelijk direct op het kookpunt geweest, dan had je je direct uit de voeten gemaakt.

 

Lukt het jou niet los te komen van deze traumaband? Doe dan het online traject “loskomen van de traumaband“.

 

Herstellen van narcistisch misbruik
error: Content is protected !!