Logo HeartSease hulp bij narcistisch misbruik

Heartsease, letterlijk vertaalt vanuit het engels betekent; gemoedsrust.

Gemoedsrust, een gevoel waar veel mensen zo aan toe zijn en naar verlangen. Dit geldt zeker voor mensen die te maken hebben (gehad) met misbruik, trauma, stress, rouw, depressie en angsten.

In de naam HeartSease hoor je fonetisch verschillende woorden. Onder andere “heart (at) ease”; een kalm hart oftewel gemoedsrust. Maar ook: “ease”: gemak, moeiteloos, soeplesse waarvan ik jou meer gun in de rest van je leven. En “The heart sees”; het hart ziet… Jouw hart ziet. Het ziet alles, als je het maar toelaat en ernaar durft te kijken. Kijk niet weg van wat jouw hart probeert te zeggen, het mooie en goede, maar ook het vervelende, verdrietige of enge.

Als laatste zit hierin het woord ‘sea’ oftewel ‘zee’. Ik heb dit woord benadrukt in Heart-Sea-se, want ik hou van de zee. Ik ben een eilandmens en altijd verbonden met de zee en het strand. Die elementen – vandaar ook de nautische metaforen in mijn traject “loskomen van de traumaband” – wil ik in mijn werk gebruiken. Zeemetaforen lenen zich uitstekend voor dit traject en het levert daarnaast ook altijd mooi beeldmateriaal.

Voor veel mensen spreken de zee en eilanden tot de verbeelding. Het ‘aan zee zijn’ geeft een bepaalde rust en ruimte. En met rust en ruimte in de figuurlijke of emotionele zin hoop ik mensen te kunnen helpen.

Het landschap en het karakter van een eiland, lenen zich goed in nautische metaforen die ik gebruik in het schrijven over narcistisch misbruik, herstellen van trauma.

 

Heartsease Logo

 

Het hart in het logo staat centraal. Het hart moet geankerd zijn. Stevig geankerd in (zelf)vertrouwen, liefde, gemoedsrust, balans, eigenwaarde en zelfrespect.

Daarnaast zou het ook vrij moeten zijn. Vrij om uit te kunnen vliegen en gekke fratsen uit te proberen. Spelen, dansen en uitdagen, zoals meeuwen dat doen.

Heartsease logo meeuwen

Meeuwen zijn speelse en sterke dieren, een beetje brutaal soms ook. Voor mij staan ze symbool voor kracht, spelen, lef en vrijheid. Ze vliegen fier en vrij, sterk en speels. Zij laten zich dragen op de wind en zweven met met die flow, boven de golven van de woeste zee die hen niet kan raken. Ze zijn sterk, niet al te bang aangelegd, soms brutaal, speels en vooral vrij. Iets wat ik slachtoffers van narcistisch misbruik van harte toewens.

 

 

Over mij

 

Hi! Leuk dat je hier bent en ik zal me even voorstellen.

Ik ben Frouck en ik begeleid jou graag als je vastzit in het web van psychologisch / emotioneel / narcistisch misbruik.

HeartSease hulp bij narcistisch misbruikVooral als jij los wilt komen uit een traumaband met een narcistische partner en de gevolgen van het trauma dat dit type misbruik veroorzaakt in liefdes relaties.

Daarnaast ik heb hierin ook ervaring met andere soort relaties, zoals een narcistische ouder, in werkrelaties en andere sociale situaties. Plus alles wat er meer ‘om narcisme heen hangt zoals flying monkeys, enablers, victimblaming en omstanders.

Ik help je bewust te worden van wat jou mogelijk is overkomen en hoe hier je uit kunt komen. Ik begeleid je met zelf-onderzoek en stappen te ondernemen om de gevolgen van narcistisch misbruik te overwinnen. Om vanuit jezelf weer veel gezondere stappen te kunnen maken naar een fijnere en gezondere kwaliteit van leven.

 

.

Ervaringsdeskundige

Zelf ben ik wat dit type misbruik betreft, helaas, door de wol geverfd en door de mangel gehaald, zowel als kind en als volwassene. Ik heb daardoor veel ervaring vanuit diverse soorten relaties; met een narcistische ouder, in liefdes relaties, in vriendschappen, in zakelijke/werk omgevingen, zelf narcistische ‘therapeuten’ als ook veel ervaring met alles wat er om narcistische mensen heen gebeurt; zoals ‘flying monkeys’ en enablers (omstanders / mensen die het gedrag v.d. narcist niet doorzien en zelfs steunen).

In die verschillende situaties en relaties, had ik te maken met verschillende type narcistische personen (de openlijke somatische narcist, de cerebrale en de onzekere ‘covert’ types’) waarover ik nog eens een artikel zal schrijven, om de verschillen en overeenkomsten duidelijk te maken.

Dat het (wat mij in al mijn onwetendheid overkwam) misbruik was, begon ik pas na mijn 35e enigszins te zien en te beseffen. Zó lang kun je je dus onbewust zijn van het feit dat je (emotioneel/psychisch) wordt misbruikt / misleid en gemanipuleerd.

Plus dat dit uiteindelijk de oorzaak blijkt te zijn van alles waarin je vastloopt later in je leven. Er zijn veel mensen die dit pas na hun 40ste, 50ste of 60ste ontdekken of zelfs nooit.

Dit komt omdat, als jou dit als kind overkomt, je niet beter weet, je hebt geen ander referentiekader en dus denk je dat alles wat er met je gebeurt en wat je voelt, normaal is. Jezelf onbelangrijk, ongehoord en ongezien voelen is jouw ‘normaal’ geworden, je beseft het niet. Je ziet daardoor ook helemaal niet dat jij je hier onbewust naar gedraagt, dat je het uitstraalt.

Door een kindertijd als dit, was ik  ‘voorgeprogrammeerd’ om in mijn volwassen leven steeds in dit soort situaties terecht te komen. In de liefde, op het werk en in meer situaties in mijn ‘oude leven’. Nooit had ik geleerd om grenzen aan te geven of deze überhaupt te kennen of dat ik überhaupt veel belangrijker in mijn eigen leven mocht zijn, dan ik zelf zag, laat staan ernaar handelde. (Dit, jezelf meer waard vinden, is een cruciaal iets voor mensen die in misbruik situaties terecht komen)

En die onwetendheid en onbewuste lage zelfwaardering, maakt je vatbaar voor type mensen die jou eerst héél belangrijk voor hen maken… en vervolgens grandioos misbruik van je maken. Bewust of… door hen ook onbewust.

Als ik al grenzen aan probeerde te geven was dit ineffectief. Ik gaf het later verbaal wel aan en soms flink duidelijk ook, maar ik handelde er uiteindelijk niet naar. Dat is nu anders. Stap voor stap begon ik me bewuster te worden…en met de bewustwording moest ook de moed en het lef groeien ernaar te handelen. Een proces van jaren, zeker als het je ontbreekt aan een veilig netwerk en de juiste steun. Ik moest meerdere verschrikkelijke ‘rock bottoms’ raken voor ik echt goede stappen begon te nemen.

Ik bleek een magneet voor persoonlijkheden met toxisch gedrag, vaak personen met veel status en/of macht en waarvan een groot deel van deze mensen, zich dit (naar mijn idee) ook zelf amper bewust was.

Ik belandde in situaties die destructief waren. Zowel in de liefde als werk, vriendschappen en woonomgeving. Na verloop van tijd werd het voor mij steeds duidelijker en begon ik te beseffen in wat voor ongezond web ik zat. Vanaf dat moment begon ik mezelf intensief te onderwijzen hierover en groeide ik naar andere keuzes. Een enorm pijnlijk en eenzaam proces.

In ‘hulpverleningsland’ heb ik gemerkt dat er voor slachtoffers van narcistisch/emotioneel misbruik niet altijd goede hulp te vinden is. Je moet het echt treffen wil je hierin goede hulp krijgen.

In de hulpverlening kun je opnieuw te maken krijgen met narcistisch misbruik. Of onbegrip en onkunde. Veel slachtoffers, krijgen na het misbruik van een naaste, opnieuw te maken met misbruik in de hulpverlening. Of in hun eigen omgeving van naasten en omstanders en raak je opnieuw getraumatiseerd. En wie kun je dan nog vertouwen? Dit is een hele extreme les in het leren, écht overal je eigen verantwoording en keuzes voor te nemen en volledig op je zelf te leren bouwen. En dat is niet eenvoudig als je zo je vertrouwen in jezelf en alles en iedereen bent kwijt geraakt.

Na een aantal ‘missers’ waardoor mijn herstel veel langer duurde dan nodig was geweest, trof ik uiteindelijk een goede trauma/emdr therapeute waar ik veel steun aan heb gehad.

  • Een disclaimer; het is natuurlijk niet zo dat de niemand in hulpverlening niet te vertrouwen is. Natuurlijk zijn die er. En zijn er genoeg goede, gekwalificeerde en integere hulpverleners. Maar er zijn er ook die dat niet zijn, helaas.
  • Daarnaast begrijpt echt niet elke opgeleide psycholoog die het goed bedoelt, het effect van narcistisch misbruik of hoe dit misbruik überhaupt werkt.
  • Wees ook in het alternatieve circuit heel voorzichtig. Luister naar je gevoel, je voelsprieten; hoe voel je je bij een hulpverlener? Blijf nuchter en logisch nadenken en neem je gevoel serieus.

 

De weg van herstel

Via een lange weg van vallen en opstaan heb ik mezelf min of meer herontdekt en tegelijk opnieuw ‘uitgevonden en omgevormd’, nadat ik op alle gebieden in mijn leven vastliep, geisoleerd en opgebrand raakte. Het was een keiharde les die heel ver ging tot aan het regelmatig ‘niet meer zien zitten’ toe. Meerdere keren heb ik op het randje van ‘opgeven’ gestaan, niet in staat nog een uitweg te vinden.

Eén of andere innerlijke drive bezat ik blijkbaar toch, om het opgeven niet toe te laten en diep van binnen te weten dat het leven ook mooi kan zijn en ik een gelukkig positief mens. En het is precies die innerlijke drive die ik wakker wil maken en in anderen die in een zelfde put zitten.

Inmiddels geeft deze intense ervaring, waarin ik ook te maken heb gehad met ‘hoge status narcisten’ (inclusief arrogante oordelen en victimblaming van onwetende buitenstaanders), mij een enorme voorsprong op mensen die narcistisch gedrag niet herkennen en daardoor rechtstreeks in die val (blijven) lopen of zich laten gebruiken door narcistische mensen in hun omgeving, maar het niet zien.

Het heeft me daarnaast enorm veel over mezelf geleerd. Wat dat betreft ben ik de ervaringen min of meer dankbaar. Want ik sta nu behoorlijk stevig in mijn schoenen.

Zonder te weten dat het bestond, bleek ik aan Complex PTSS te lijden en raakte daardoor twee keer ernstig burnout. Lang heb ik niets geweten dat waar ik dagelijks mee struggelde complex ptss heet. Ik denk dat ik dit pas na mijn 40ste wist en leerde kennen. CPTSS is gevolg van het geniepige misbruik. Het heeft een veel groter schadelijk effect op je lichaam en geest, je keuzes en acties dan ik überhaupt wist. Met alle gevolgen van dien.

Narcistisch/emotioneel misbruik is in deze maatschappij, nog een groot onderschat probleem. Het wordt amper erkend, noch herkend omdat het zo ‘covert’ is (onzichtbaar, sluipend en geniepig). Zelfs niet door slachtoffers. Het vraagt heel veel kennis, scherp observatie vermogen en ervaring het sluwe spelletje van narcisten te zien. En er dan ook nog op de juiste manier afstand van te durven nemen.

Narcistisch misbruik isoleert je, het verteert je, het verzuipt je. Het vreet aan je ziel, je persoonlijkheid, je levenslust én je gezondheid. Je omgeving begrijpt niet wat er met je gebeurt, omdat het zo ondergronds blijft.

Dit maakt narcistisch misbruik dubbel zwaar; behalve het misbruik zelf, is er soms weinig tot geen begrip of steun. Veel slachtoffers hebben bovendien te maken met het “blaming the victim” verschijnsel van onwetende mensen, bovenop alle schuld die je jezelf al aanpraat…

Hulpverlening

In ‘hulpverleningsland’ heb ik gemerkt dat er voor slachtoffers van narcistisch/emotioneel misbruik niet altijd makkelijk deskundige hulp te vinden is. Je moet het treffen wil je hierin goede hulp krijgen. Dit geldt net zo voor de reguliere hulp als het alternatieve circuit.

Bovendien kun je in de hulpverlening opnieuw te maken krijgen met narcistisch misbruik, of onbegrip of onkunde. Veel slachtoffers, krijgen na het misbruik van een naaste, opnieuw te maken met misbruik in de hulpverlening en/of dat van omstanders. Je bent kwetsbaar, je snakt naar hulp en steun en dat maakt je juist vatbaar voor nieuw misbruik…

Wie kun je dan nog vertouwen als je je therapeut, psycholoog of genezer en de mensen in je omgeving ook niet kunt vertrouwen? Bij narcistisch misbruik kan het gebeuren, dat je opnieuw getraumatiseerd raakt door onwetende omstanders, maar ook niet deskundige mensen of zelfs narcisme in de hulpverlening.

Na een aantal behoorlijke ‘missers’ (hetzij therapeuten met narcistische trekken of onkundig in dit onderwerp) waardoor ik steeds moedelozer, teleurgestelder en eenzamer werd, trof ik uiteindelijk wel een fijne en goede trauma therapeute waar ik veel steun aan heb gehad. 

  • Een disclaimer; het is natuurlijk niet zo dat de niemand in hulpverlening te vertrouwen is. Natuurlijk zijn er genoeg goede, gekwalificeerde en integere hulpverleners. Maar zoveel ook niet, helaas. En niet elke opgeleide psycholoog/psychiater begrijpt het effect van narcistisch misbruik. Dit alles maakt de kans op hertraumatisering groot.
  • En, als je je ernstig getraumatiseerd voelt raad ik je zeker aan ook een goede trauma therapeut te zoeken. Liefst iemand die kennis en ervaring heeft met complex ptss en narcistisch misbruik, maar dit is niet altijd een múst.

    Ik heb zelfs minder goede ervaringen met coaches die zeiden kennis te hebben van en ervaring met narcistisch misbruik, die zélf nog grensoverschrijdend of manipulatief gedrag vertoonden….

  • Dus ga af op je gevoel: hoe voel je je bij een therapeut, coach of psycholoog? Kom je er vandaan met het gevoel gehoord en erkend te worden? Voel je je begrepen en emotioneel veilig? Etc.

 

Sterker

 

Het is vooral mijn eigen inzet, intensieve verdieping en interesse in het onderwerp is, waardoor ik sta waar ik nu sta. Ook mijn bereidheid tot zelfreflectie en de moed om patronen, situaties en mensen los te laten hebben hieraan bijgedragen. Ik heb me inmiddels meer dan 15 jaar intensief verdiept in het onderwerp narcistisch misbruik, de gevolgen hiervan, je eigen rol hierin en vooral… hóe dit te overwinnen. Mijn kijk op mezelf, op menselijk gedrag en de wereld is veranderd. Die wordt nooit meer hetzelfde, maar is wel realistischer geworden.

Tegenwoordig voel ik direct wanneer er gemanipuleerd wordt en neem ik mijn eigen voelsprieten serieus en handel naar mijn eigen inzicht. Ik laat me niet makkelijk meer mis -of verleiden.

Overleef je dit, dan overleef je meer. Het maakt je heel sterk en zelfstandig.

Ik geloof dat ik heb doorstaan wat ik heb doorstaan, om anderen hierin te helpen. Hen te leren ontdekken wie zij zelf zijn, grenzen aan te geven, keuzes te maken, verantwoordlijkheid te nemen. Hoewel het een lange lange weg van vallen en opstaan is, is het echt mogelijk.

 

Wat kan ik je bieden?

 

Ik ben op een natuurlijke manier altijd al klankbord en praatmaatje geweest voor mensen die emotioneel in zwaar weer verkeren. Ik heb helder inzicht, ga lastige waarheden niet uit de weg en heb een schat aan ervaring.

Daarbij ben ik hoogsensitief, maar niet ‘van het softe’. Hooggevoelig maar stevig met beide benen op de grond en niet snel vatbaar voor suggestie, manipulaties, charmes, vleierij en mooipraterij. Ik observeer en prik snel door lagen heen. En durf bovendien alleen te staan wanneer mijn welzijn en integriteit in het gedrang komen.

Vanuit mijn vorige bedrijf, waarin ik o.a. les gaf, zei men vaak dat ik helder en direct communiceer, dingen goed uit kan leggen en een sterk inlevingsvermogen heb.

Schrijven was van kinds af aan ‘mijn ding’ en hoewel nooit bewust, voelde ik al jong de kracht ervan.

In 2018 heb ik de opleiding Online Coaching met de Mindful Analysis methode afgerond en deed ik de opleiding emotiemanagement waarbij ik verschillende technieken heb verwerkt in mijn traject loskomen van de traumaband.

Najaar 2020  heb de opleiding Body Mind Release gevolgd.

Verder heb ik de certificaten Reiki 1 en Reiki 2 maar ben hier niet actief mee.

Uit eigen interesse verdiep ik me in de Trust Technique van James French.  Deze methodiek is ontwikkeld voor dieren, maar is ook leer -en heilzaam voor mensen. Ik kijk veel naar dieren en hun gedrag. Je kunt zoveel van ze leren.

 

Hobbies

 

Qua hobbies ben ik een dierenliefhebber. Mijn hond en stoere rode kater zijn mijn alles. En ik hou van stevige lange wandelingen met mijn hond en een goede vriend of vriendin.

Lezen, fotograferen en videobewerken vind ik altijd leuk. Met de computer ben ik behoorlijk handig en creatief (ik was webdesigner). Verder ben ik gezegend met twee rechterhanden en vind ik het leuk vind om dingen te maken en te klussen. En ben ik me nu meer aan het verdiepen of ik aan mijn trajecten nog een creatieve therapeutische kant kan ontwikkelen.

Verder word ik blij van stromingen als de TinyHouse movement, minimalistischer leven, Van (buscamper) -en/of cabinlife, outdoor en dat soort leuke dingen 😉

 

Herstellen van narcistisch misbruik
error: Content is protected !!