Logo HeartSease hulp bij narcistisch misbruik

Heartsease, letterlijk vertaalt vanuit het engels betekent; gemoedsrust.

Gemoedsrust, een gevoel waar veel mensen zo aan toe zijn en naar verlangen. Dit geldt zeker voor mensen die te maken hebben (gehad) met misbruik, trauma, stress, rouw, depressie en angsten.

In de naam HeartSease hoor je fonetisch verschillende woorden. Onder andere “heart (at) ease”; een kalm hart oftewel gemoedsrust. Maar ook: “ease”: gemak, moeiteloos, soeplesse waarvan ik jou meer gun in de rest van je leven. En “The heart sees”; het hart ziet… Jouw hart ziet. Het ziet alles, als je het maar toelaat en ernaar durft te kijken. Kijk niet weg van wat jouw hart probeert te zeggen, het mooie en goede, maar ook het vervelende, verdrietige of enge.

Als laatste zit hierin het woord ‘sea’ oftewel ‘zee’. Ik heb dit woord benadrukt in Heart-Sea-se, want ik hou van de zee. Ik ben een eilandmens en altijd verbonden met de zee en het strand. Vandaar ook de nautische metaforen in mijn cursus “loskomen van een toxische relatie” . Zeemetaforen lenen zich uitstekend voor dit traject en het levert daarnaast ook altijd mooi beeldmateriaal.

Voor veel mensen spreken de zee en eilanden tot de verbeelding. Het ‘aan zee zijn’ geeft een bepaalde rust en ruimte.

 

 

Heartsease Logo

 

Het hart in het logo staat centraal. Het hart moet geankerd zijn. Stevig geankerd in (zelf)vertrouwen, gemoedsrust (heartsease), eigenwaarde en zelfrespect. Je hart zou behalve geankerd, van daaruit ook vrij moeten zijn. Vrij om uit te kunnen vliegen en gekke fratsen uit te proberen. Spelen, dansen en uitdagen, zoals meeuwen dat doen.

Heartsease logo meeuwen

Meeuwen zijn speelse en sterke dieren, een beetje brutaal soms ook. Voor mij staan ze symbool voor kracht, spelen, lef en vrijheid. Ze vliegen vrij, sterk en speels. Zij laten zich dragen op de wind en zweven met met die flow, boven de golven van de woeste zee die hen niet kan raken. Ze zijn sterk, niet al te bang aangelegd, soms brutaal, speels en vooral moedig en vrij. Iets waar ik van hou en wat ik slachtoffers van narcistisch misbruik van harte toewens.

 

 

Over mij

 

Normaal gesproken zou ik me natuurlijk gewoon voorstellen maar ik heb besloten aangaande dit onderwerp niet meer publiekelijk te zichtbaar te zijn. Ik behou mijn privacy. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Maar ik begeleid jou graag als je vastzit in het web van psychologisch / emotioneel / narcistisch misbruik. Lees hier onder meer over mijn eigen ervaringen omtrent het onderwerp narcisme.

Ik werk vooral met mensen die zich los willen maken van een traumaband met een narcistische partner en de gevolgen van het trauma dat dit type misbruik veroorzaakt in liefdes relaties.

Ik help je bewust te worden van wat jou mogelijk is overkomen en hoe hier je uit kunt komen. Mijn cursus begeleidt jou met het doen van zelf-onderzoek en stappen te ondernemen om de gevolgen van narcistisch misbruik te overwinnen. Om vanuit jezelf weer veel gezondere stappen te kunnen maken naar een fijnere en gezondere kwaliteit van leven.

Ervaringsdeskundige

Zelf ben ik wat dit type misbruik betreft helaas door de wol geverfd en door de mangel gehaald, zowel als kind, als als volwassene. Ik heb veel ervaring met diverse soorten relaties… Als kind met een narcistische moeder, in meerdere liefdesrelaties, met verschillende type narcistische mannen, maar ook in vriendschappen en in zakelijke/werk omgevingen.

Ook narcistische ‘therapeuten’ heb ik meegemaakt. En daarnaast (dit volgende heeft me een nog véél bredere kennis en ervaring gegeven over de dynamiek in narcistische omgevingen): ik heb erg veel ervaring met alles wat er om vooral “hoge status” / bekende narcistische mensen heen gebeurt. Jarenlange en intensieve ervaring heb ik opgebouwd met ‘flying monkeys’ en enablers rond “hoge status” / bekende narcisten. Enablers en flying monkeys zijn omstanders / mensen die het misbruik en de manipulaties v.d. narcist niet doorzien en/of het uit eigen belang juist steunen, waardoor je als doelwit dubbel geraakt en getraumatiseerd raakt.

In die situaties en relaties, had ik te maken met verschillende type narcistische personen (de openlijke somatische narcist, de cerebrale en de onzekere ‘covert’ types’, mannelijke en zeker ook vrouwelijke).

Dat het (wat mij in mijn onwetendheid overkwam) misbruik was, begon ik pas na mijn 35e enigszins te zien en te beseffen. Zó lang kun je je dus onbewust zijn van het feit dat je (emotioneel/psychisch) wordt misbruikt / misleid en gemanipuleerd. Pas toen begon ik ook te zien dat ik als kind bij een narcistische ouder op was gegroeid en dat me dit min of meer “voor had geprogrammeerd” om gevoelig te zijn voor deze dynamiek.

Het blijkt vaak (niet altijd) dat juist in die kindertijd de oorzaak is van waarin je vastloopt later in je leven. Er zijn veel mensen die dit pas na hun 40ste, 50ste of 60ste ontdekken of juist helemaal nooit zullen zien.

Dit komt omdat, als jou dit als kind overkomt, je niet beter weet, je hebt geen ander referentiekader en dus denk je dat alles wat er met je gebeurt en wat je voelt, normaal is. Jezelf onbelangrijk, ongehoord en ongezien voelen is jouw ‘normaal’ geworden, je beseft het niet. Je ziet daardoor ook helemaal niet dat jij je hier onbewust naar gedraagt, dat je het uitstraalt.

Door een kindertijd als dit, was ik  ‘voorgeprogrammeerd’ om in mijn volwassen leven steeds in dit soort situaties terecht te komen. Omdat je de toxische dynamiek als “normaal” herkent, zie je de toxiciteit niet. In de liefde, op het werk en in meer situaties in mijn ‘oude leven’ liep ik hier tegenaan. Nooit had ik geleerd om mijn grenzen aan te geven of deze überhaupt te kennen, laat staan ernaar handelde.

Deze onwetendheid en onbewuste lage zelfwaardering, maakt je vatbaar voor type mensen die jou eerst enorm belangrijk voor hen maken…(wat jou een geweldig gevoel geeft) en vervolgens grandioos misbruik van je maken en kleineren. Bewust of… door hen ook onbewust.

Als ik al grenzen aan probeerde te geven was dit ineffectief. Ik gaf het wel verbaal wel aan en soms flink duidelijk ook dacht ik, maar ik handelde er niet naar. Dat is nu anders. Stap voor stap begon ik me bewuster te worden…en met de bewustwording moest ook de moed en het lef groeien ernaar te handelen. Een proces van jaren, zeker als het je ontbreekt aan een veilig netwerk en de juiste steun. Ik moest meerdere verschrikkelijke ‘rock bottoms’ raken voor ik echt goede stappen begon te nemen.

Ik bleek een magneet voor persoonlijkheden met toxisch gedrag, vaak personen met veel status en/of macht en waarvan een groot deel van deze mensen, zich dit (naar mijn idee) ook zelf amper bewust was.

Ik belandde in situaties die destructief waren. Zowel in de liefde als werk, vriendschappen en woonomgeving. Na verloop van tijd werd het voor mij steeds duidelijker en begon ik te beseffen in wat voor ongezond web ik zat. Vanaf dat moment begon ik mezelf intensief te onderwijzen hierover en groeide ik naar andere keuzes. Een enorm pijnlijk en eenzaam proces.

In ‘hulpverleningsland’ heb ik gemerkt dat er voor slachtoffers van narcistisch/emotioneel misbruik niet altijd goede hulp te vinden is. Je moet het echt treffen wil je hierin goede hulp krijgen.

In de hulpverlening kun je opnieuw te maken krijgen met narcistisch misbruik. Of onbegrip en onkunde. Veel slachtoffers, krijgen na het misbruik van een naaste, opnieuw te maken met misbruik of misdiagnoses en daardoor niet de juiste hulp in de hulpverlening.

Je kunt ook met dubbel misbruik (2nd rape) te maken krijgen in je eigen omgeving door je eigen naasten en omstanders van de narcist en raak je opnieuw getraumatiseerd. Wie kun je dan nog vertouwen? Dit is een hele extreme les in het leren, écht overal je eigen verantwoording en keuzes voor te nemen en volledig op je zelf te leren bouwen. En dat is niet eenvoudig als je zo je vertrouwen in jezelf en alles en iedereen bent kwijt geraakt.

Na een aantal ‘missers’ waardoor mijn herstel veel langer duurde dan nodig was geweest, trof ik uiteindelijk een goede trauma therapeute waar ik wel veel steun aan heb gehad. Evengoed was ik zelf degene die me los heeft gemaakt uit het toxische web en heb daarvoor enorm rigoreuze keuzes moeten maken en veel achter me moeten laten / losgelaten. Min of meer heb ik mezelf weer opnieuw “uitgevonden”.

  • Een disclaimer; het is natuurlijk niet zo dat de niemand in hulpverlening niet te vertrouwen is. Natuurlijk zijn die er wel. En zijn er genoeg goede, gekwalificeerde en integere hulpverleners. Maar er zijn er ook die dat niet zijn, helaas.
  • Daarnaast begrijpt niet elke opgeleide psycholoog met de beste intenties, het effect van narcistisch misbruik of hoe dit misbruik überhaupt werkt.
  • Wees ook in het alternatieve circuit heel voorzichtig. Luister naar je gevoel, je voelsprieten; hoe voel je je bij een hulpverlener? Blijf nuchter en logisch nadenken en neem je gevoel serieus.

 

De weg van herstel

Via een lange weg van vallen en opstaan heb ik mezelf min of meer herontdekt en tegelijk opnieuw ‘uitgevonden en omgevormd’, nadat ik op alle gebieden in mijn leven vastliep, geisoleerd en opgebrand raakte. Het was een keiharde les die heel ver ging tot aan het regelmatig ‘niet meer zien zitten’ toe. Meerdere keren heb ik op het randje van ‘opgeven’ gestaan, niet in staat nog een uitweg te vinden.

Ik bezat blijkbaar toch een enorme innerlijke drive, de veerkracht en de moed om het opgeven niet toe te laten en diep van binnen te weten dat het leven ook mooi kan zijn. En het is precies die innerlijke drive die ik wakker wil maken en in anderen die in een zelfde put zitten.

Inmiddels geeft deze intense ervaring, waarin ik ook te maken heb gehad met ‘hoge status narcisten’ (inclusief arrogante oordelen en victimblaming van onwetende buitenstaanders), mij een enorme voorsprong op mensen die narcistisch gedrag niet herkennen en daardoor rechtstreeks in die val (blijven) lopen of zich laten gebruiken door narcistische mensen in hun omgeving, maar het niet zien.

Het heeft me daarnaast enorm veel over mezelf geleerd. Wat dat betreft ben ik de ervaringen min of meer dankbaar. Want ik sta nu behoorlijk stevig in mijn schoenen.

Zonder te weten dat het bestond, bleek ik Complex PTSS te hebben en raakte daardoor drie keer ernstig burnout. Lang heb ik niets geweten dat waar ik dagelijks mee struggelde complex ptss is. Ik denk dat ik dit pas na mijn 40ste wist en leerde kennen. CPTSS is gevolg van het geniepige langdurige misbruik. Het heeft een veel groter schadelijk effect op je lichaam en geest, je keuzes en acties dan ik überhaupt wist. Met alle gevolgen van dien.

Narcistisch/emotioneel misbruik is in deze maatschappij, nog een groot onderschat probleem. Het is in deze hele maatschappij geimpregneerd, wordt amper erkend, noch herkend omdat het zo ‘covert’ is (onzichtbaar, sluipend en geniepig). Zelfs niet door slachtoffers. Je zou kunnen zeggen dat narcisme juist beloond wordt in deze maatschappij.

Het vraagt heel veel kennis, een heel scherp observatie vermogen en ervaring om het sluwe spelletje van narcisten te zien. En er dan ook nog op de juiste manier afstand van te durven nemen. 

Narcistisch misbruik isoleert je, het verteert je, het verzuipt je. Het vreet aan je ziel, je persoonlijkheid, je levenslust én je gezondheid. Je omgeving begrijpt niet wat er met je gebeurt, omdat het zo ondergronds blijft.

Dit maakt narcistisch misbruik dubbel zwaar; behalve het misbruik zelf, is er soms weinig tot geen begrip of steun. Veel slachtoffers hebben bovendien te maken met het “blaming the victim” verschijnsel van onwetende mensen, bovenop alle schuld die je jezelf al aanpraat…

Hulpverlening

In ‘hulpverleningsland’ heb ik gemerkt dat er voor slachtoffers van narcistisch/emotioneel misbruik niet altijd makkelijk deskundige hulp te vinden is. Je moet het treffen wil je hierin goede hulp krijgen. Dit geldt net zo voor de reguliere hulp als het alternatieve circuit.

Bovendien kun je in de hulpverlening opnieuw te maken krijgen met narcistisch misbruik, of onbegrip of onkunde. Door te weinig kennis over dit onderwerp binnen de professionele hulpverlening loop je ook de kans een misdiagnose te krijgen.  Je bent kwetsbaar, je snakt naar hulp en steun en dat maakt je juist vatbaar voor nieuw misbruik of onbegrip…

Wie kun je dan nog vertouwen als je je therapeut, psycholoog of genezer en de mensen in je omgeving ook niet kunt vertrouwen? Bij narcistisch misbruik kan het gebeuren, dat je opnieuw getraumatiseerd raakt door onwetende omstanders, maar ook niet deskundige mensen of zelfs narcisme in de hulpverlening.

Na een aantal behoorlijke ‘missers’ (hetzij therapeuten met narcistische trekken of onkundig in dit onderwerp) waardoor ik steeds moedelozer, teleurgestelder en eenzamer werd, trof ik uiteindelijk wel een fijne en goede trauma therapeute waar ik veel steun aan heb gehad.

  • Een disclaimer; het is natuurlijk niet zo dat de niemand in hulpverlening te vertrouwen is. Natuurlijk zijn er genoeg goede, gekwalificeerde en integere hulpverleners. Maar zoveel ook niet, helaas. En niet elke opgeleide psycholoog/psychiater begrijpt het effect van narcistisch misbruik. Dit alles maakt de kans op hertraumatisering groot.
  • En, als je je ernstig getraumatiseerd voelt raad ik je zeker aan ook een goede trauma therapeut te zoeken. Liefst iemand die kennis en ervaring heeft met complex ptss en narcistisch misbruik, maar dit is niet altijd een múst.Ik heb zelfs minder goede ervaringen met coaches die zeiden kennis te hebben van en ervaring met narcistisch misbruik, die zélf nog grensoverschrijdend of manipulatief gedrag vertoonden….
  • Dus ga af op je gevoel: hoe voel je je bij een therapeut, coach of psycholoog? Kom je er vandaan met het gevoel gehoord en erkend te worden? Voel je je begrepen en emotioneel veilig? Etc.

 

Sterker

 

Het is vooral mijn eigen inzet, intensieve ervaring, verdieping en interesse in het onderwerp is, waardoor ik sta waar ik nu sta. Ook mijn bereidheid tot zelfreflectie en de moed om patronen, situaties en mensen los te laten hebben hieraan bijgedragen. Ook heb ik vrij makkelijk de moed op kunnen brengen om een periode helemaal alleen te staan. Die moed en dat durven is belangrijk en soms nodig. Van daaruit kun je weer nieuwe, wél gezondere relaties opbouwen.

Ik heb me inmiddels meer dan 15 jaar intensief verdiept in het onderwerp narcistisch misbruik, de gevolgen hiervan, je eigen rol hierin en vooral… hóe dit te overwinnen. Gebaseerd op alles wat ik de afgelopen jaren zelf heb gedaan om hiervan te herstellen en er heel sterk uit te komen, heb ik deze cursus ontwikkeld.

Mijn kijk op mezelf, op menselijk gedrag en de wereld is totaal veranderd. Die wordt nooit meer hetzelfde, maar is wel een stuk realistischer geworden. De roze bril is af. Dat gebeurt veel ex ‘slachtoffers’ van narcistische misbruik.

Tegenwoordig voel ik direct wanneer er gemanipuleerd word. Ik neem nu mijn eigen voelsprieten altijd serieus en handel naar mijn eigen inzicht. Ik laat me niet makkelijk meer mis -of verleiden. Ik maak daardoor ook behoorlijk moedige keuzes, die soms (op korte termijn) minder leuke, maar wél veel gezondere consequenties hebben op de langere termijn. Die moed (met een D), moet (met een T) je op kunnen brengen. Het is de verantwoording nemen over jezelf, je eigen keuzes en de consequenties daarvan.

Het maakt je heel sterk en zelfstandig.

Ik geloof dat ik heb doorstaan wat ik heb doorstaan, om anderen hierin te helpen. Hen te leren ontdekken wie zij zelf zijn, grenzen aan te geven, keuzes te maken, verantwoordlijkheid te nemen. Hoewel het een lange weg van vallen en opstaan is, is het echt mogelijk.

 

 

 

Herstellen van narcistisch misbruik
error: Content is protected !!